четвер, 14 серпня 2014 р.

Утеплюємося. Берет і шарф гачком.

Вчора надворі було страшенно спекотно, але календар вперто показує, що до осені - два тижні, а до холодів може бути і менше. Тому, певне, треба щось думати про всякі шарфи-шапки-рукавички.
Простий і милий берет гачком



і оригінальний, проте легкий у виконанні шарфик

Схеми - під катом
Схема до берету 
Все починається із повітряних петельок (7шт), які замикають у кільце і у які потім роблять стовпчики з накидами (11 стовпчиків, плюс на самому початку вив'язували три повітряні петлі "підйому" = 12 елементів)
Іх ділять на групи по троє - центральний і два "бічні" - і вив'язують початок шести клинів. Завважте, у "бічні" має пров'язуватися один бічний стовпчик клина, що буде праворуч, потім дві повітряні, і потім стовпчик клина, що буде ліворуч. Сам візерунок буде виповзати із отих двох повітряних, а три стовпчики з накидами - це роздільна лінія між ними. Перехід на наступний ряд відбувається у центрі однієї з таких ліній.

Основний мотив візерунка - з'єднані угорі три стовпчики з накидами, які вив'язуються у дві повітряні петлі попереднього ряду, і знову дві повітряні між ними.

Насамкінець роботу обв'язують стовпчиками без накиду..


Схема шарфика
Насправді, це просто "філейна сітка", де у дірочки протягли більш товсту і пухнасту нитку.
Як в'язати філейну сітку:

Тобто, в основі - ланцюжок, який поділили на рівну кількість петель (наприклад, по три). Якщо потрібно чотири "комірки", маємо зробити такий розрахунок петель:
4*3=12 (петель унизу основи)
додати три петлі підйому
додати три петлі на горішню частину для крайньої комірки,
зробити стовпчик із накидом у (12-3=9) дев'яту від початку, або (3+3+3) дев'яту від кінця петлю, дві повітряні петлі, стовпчик із накидом, дві повітряні, стовпчик із накидом, дві повітряні... плести швидше, аніж пояснювати, чесно.

Придивіться, на схемі є і другий варіант сітки, "зі зміщенням". Він теж прикольний, просто стовпчики треба плести не "гора у гору", а між петельками, прихоплюючи нитку під ними.

Вдалих виробів і приємного в'язання!

Немає коментарів:

Дописати коментар